Jak kulinaria mogą pomóc w nauce języka hiszpańskiego? Hiszpańska kuchnia na talerzu i w języku.
Nasze pytanie Jak kulinaria mogą pomóc w nauce języka hiszpańskiego jest oczywiście retoryczne. Hiszpańska kuchnia to nie tylko bogactwo smaków i aromatów, ale także doskonałe narzędzie do nauki języka. Odkrywając kulinarne tradycje Hiszpanii, możemy pomóc uczniom poszerzyć słownictwo i lepiej zrozumieć kulturowy kontekst języka hiszpańskiego. Kuchnia, zwłaszcza hiszpańska, może stać się integralną częścią procesu nauki języka.
Regiony Hiszpanii
Zacznijmy od tego, że kuchnia hiszpańska jest niezwykle zróżnicowana. Bowiem odzwierciedla bogatą historię i różnorodność regionów kraju. Każdy ma swoje tradycyjne potrawy, które często mają unikalne nazwy i składniki.
Uczmy więc nazw potraw i składników, takich jak paella, gazpacho czy tortilla española.
Dzięki temu nauka języka stanie się bardziej angażująca, ponieważ łączy się z doświadczeniem kulinarnym. Na przykład, opisując tradycyjną paellę, można nauczyć nazw składników takich jak arroz (ryż), mariscos (owoce morza) czy azafrán (szafran). A także zwrotów związanych z technikami kulinarnymi, takimi jak cortar en rodajas (pokroić w plasterki) czy batir (ubijać).
Idiomy kulinarne
Kulinaria oferują także możliwość poznania frazeologii i idiomów związanych z jedzeniem. Hiszpańskie wyrażenia często nawiązują do gotowania i jedzenia. I może to być fascynującym elementem nauki języka.
- estar en su salsa, dosłownie oznacza być w swoim sosie. A metaforycznie odnosi się do sytuacji, w której ktoś czuje się dobrze i komfortowo.
- poner toda la carne en el asador, co dosłownie oznacza położyć całe mięso na rożnie. Natomiast w przenośni znaczy dać z siebie wszystko.
- dar la vuelta a la tortilla, dosłownie „odwrócić tortillę”. Oznacza to zmianę sytuacji na swoją korzyść.
- Ser pan comido, czyli „być zjedzonym chlebem”. Oznacza coś bardzo łatwego do zrobienia, czyli nasza”bułka z masłem”.
- Al pan, pan y al vino, vino, dosłownie „chleb nazywać chlebem, a wino winem”. Oznacza nazywanie rzeczy takimi, jakie są, bez owijania w bawełnę.
- Más claro que el agua , czyli „jaśniejsze niż woda”. Używane, gdy coś jest oczywiste lub bardzo jasne do zrozumienia.
- Zrozumienie takich wyrażeń nie tylko poszerza znajomość języka, ale także umożliwia lepsze zrozumienie kultury hiszpańskiej.
Prezentowanie hiszpańskich książek kucharskich to kolejny sposób na naukę języka. Przepisy kulinarne są zazwyczaj napisane w prosty sposób, co sprawia, że są one doskonałym materiałem do nauki. Dzięki temu można nie tylko uczyć języka, ale także zachęcić uczniów do wypróbowania ich w domu. Czytając przepisy, można ćwiczyć umiejętność czytania ze zrozumieniem, a także poszerzać słownictwo związane z gotowaniem i jedzeniem.
Zainteresowanym nauczycielom proponujemy publikacje pomyślane jako pomoc dla uczących języka hiszpańskiego.
Por la cocina española A2 – B1
De tierra adentro a mar abierto
Jest zbiorem przepisów kulinarnych z rejonu Castilla-León i Comunidad Valenciana. Przez nie pokazuje różnorodność klimatyczną i kontrasty geograficzne oraz bogactwo naturalnych produktów. Przepisom towarzyszą zdjęcia i ćwiczenia bazujące na materiale leksykalnym.
Español en la cocina B1
Aprender español cocinando
Jest to książka zbierająca przepisy kulinarne opracowane przez nauczycieli języka hiszpańskiego z różnych miejsc na świecie. Obok przepisów zawierają one teksty odnoszące się do kontekstu kulturowego oraz ćwiczenia gramatyczne i słownik gastronomiczny.
Platos combinados A2+ audio
Opowiada historię szwajcarskiej studentki, która przyjeżdża do Madrytu. Otrzymała bowiem stypendium Erasmusa i zaczyna studia w stolicy Hiszpanii.
Zamieszkuje we wspólnym mieszkaniu ze studentami pochodzącymi z różnych krajów i jak ona poznającymi codzienne życie i aspekty kulturalne stolicy Hiszpanii. A w galerii zdjęć mamy Madryt.
Descubre… la gastronomía A2
Opublikowano też wersję cyfrową Descubre la gastronomía – libro DIGITAL
Seria przeznaczona jest dla osób uczących się języka hiszpańskiego jako obcego i będących na poziomie zaawansowania A2.
Pozwala ono już na radość z lektury w obcym języku. Różnorodne teksty związane z gastronomią, sportem, modą, kinem i muzyką, pokazują język poprzez kulturę Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej. Jest pomyślana jako seria wywiadów ze znanymi postaciami.
Każdy tom zawiera 8 tematów i 8 wywiadów. Dołączono do nich część poświęconą nauce słownictwa.
Praktyczne podejście do nauki poprzez kulinaria pozwala na głębsze zrozumienie zarówno języka, jak i kultury Hiszpanii, co jest kluczowe dla pełniejszego i bardziej satysfakcjonującego doświadczenia językowego.
Dzięki temu nauczanie języka hiszpańskiego staje się nie tylko bardziej efektywne, ale także przyjemne i inspirujące. A same lekcje ciekawe i angażujące uczniów.